De kracht van Yoga Nidra

Nidra betekent in het Sankriet ‘slaap’. Het lijkt dan ook op slaap, maar slapen doe je zeker niet. Yoga Nidra brengt je naar een staat tussen waken en slapen, het is een vorm van meditatie. 

Tijdens Yoga Nidra is het de bedoeling dat je stil blijft liggen. Je neemt een neutrale houding aan, een deken om het warm te houden, je ligt zo comfortabel mogelijk. Je laat namelijk je lichaam verstillen in aanwezigheid – in afwezigheid van beweging.

Je geeft je in vertrouwen over aan mijn stem, samen doorlopen we verschillende fasen van de beoefening. Door verschillende technieken af te wisselen zak je in een hele diepe ontspanning. Dit is ontzettend herstellend voor jouw fysieke lichaam en het helpt ook om jouw gedachten te kalmeren. 

Elke dag doen we ontelbaar veel indrukken op. Die worden allemaal opgeslagen in ons onderbewustzijn. Op zich is daar niets mis mee, want aan de hand van deze indrukken leidt je brein je zo efficiënt mogelijk de dag door. 

Naast de alledaagse indrukken, zijn er dieper gewortelde indrukken opgedaan door bv. een traumatische gebeurtenis. Dergelijke negatieve ervaringen zou je kunnen zien als de bron van stress, ziekte en ongemak. Om dat soort indrukken kwijt te raken, is het belangrijk dat je je ontspant, écht ontspant. Echt ontspannen is iets waar je actief voor kiest. 

Tijdens Yoga Nidra trek je al je zintuigen terug, behalve je gehoor. Je bent je bewust van alles wat zich aandient. Tijdens de beoefening kunnen allerlei beelden, gevoelens en sensaties vanuit het onderbewustzijn in het lichaam opkomen. Je systeem is zich dan aan het ontdoen van al die indrukken. Daarom voel je je na een sessie Yoga Nidra écht ontspannen; je hebt iets losgelaten!

Yoga Nidra staat daardoor ook wel bekend als transformerende slaapyoga.