Ik ben Mirjam Snijders–Vorage. Tijdens vakantiereizen kwam ik meermaals in contact met het boeddhisme. Telkens weer intrigeerde dit me zodanig dat ik uiteindelijk bij thuiskomst een 3-jarige meditatietraining vanuit het Tibetaans boeddhisme ben gaan volgen. Na 3 jaar vond ik van mezelf dat ik nog niet klaar was en besloot me verder te verdiepen in de wereld van Yoga door de opleiding voor yogadocente te volgen. In juni 2010 ben ik afgestudeerd als docente bij ‘Yoga Opleiding Limburg’ in Sittard onder leiding van Lucie Dirksmeier. Als afstudeeropdracht heb ik mij verdiept in het achtvoudige pad van de Indiase wijsheer Patañjãli. In het achtvoudige pad beschrijft Patañjãli de belangrijkste aspecten van yoga.

Mediteren en yoga brengen mij zoveel dat ik dit graag met anderen wil delen. Yoga en meditatie zijn geïntegreerd in mijn leven. Het heeft me bewuster in contact gebracht met mijn lichaam, helpt me steeds weer opnieuw op zoek te gaan naar de balans tussen lichaam en geest. In balans te leven met mijzelf en de wereld om me heen. Het helpt mij open in het leven te staan. Uiteindelijk is Yoga het vermogen te kunnen rusten in elke situatie.

In 2011 heb ik de module ‘Yoga met een bewegingsbeperking’ gevolgd waarbij ik kennis maakte met ‘Yoga op de stoel’.

In 2016 ben ik een opleiding begonnen aan de Do-In Academy van Lilian Kluivers in Leiden. Waar Hatha yoga uit India stamt, komt Do-In oorspronkelijk uit China, maar is ook beïnvloed door Japanse shiatsu en nauw verwant aan de traditionele Chinese geneeswijzen (TCG), net zoals shiatsu en acupunctuur. De strekkingen en massages werken in op de energiebanen (meridianen). Hierdoor ontspannen spieren en raken ze goed doorbloed, zodat afvalstoffen beter worden afgevoerd. Een belangrijk principe in de TCG is de leer van de vijf elementen. Hierbij is het uitgangspunt dat alles in beweging is en elkaar beïnvloedt. Dat is terug te zien in het ritme van dag en nacht, van de seizoenen en het functioneren van de mens. Die oosterse levenswijsheid heeft mijn leven opnieuw verrijkt, mede door de leer ‘de vijf elementen’ en het bij behorende voedingspatroon. Ineens vielen een heleboel puzzelstukjes in mijn leven op zijn plaats. Inmiddels heb ik level 1 en 2 afgerond en mag Do-in yoga doorgeven. Ik geniet ervan om mijn bevindingen te delen, om mensen om mij heen ook te laten ervaren hoe hun lichaam voelt, wat het nodig heeft om gezond en energiek te zijn. Dat maakt je een plezieriger mens en zo kunnen we onze liefde de wereld in laten stromen.

In 2018 heb ik de opleiding gevolgd tot Yin docent bij Bivag in Sneek. Yin – ‘Your inner nature’, een verrijking en waardevolle aanvulling op mijn vorige opleidingen. Het mooie van Yin is dat je de spieren ontspant en rekt op het bindweefsel en geeft ruimte in het lichaam. Het is een meditatieve vorm, Yin nodigt je uit om inwaarts te keren, Yin gaat over openen en overgave aan datgene dat je voelt, hoort en ziet. Yin verbindt je met je gevoelen, je emoties, door je hieraan over te geven kan er heling plaatsvinden. In 2019 en 2020 heb ik nog enkele meerdaagse modules gevolgd om me verder te verdiepen in deze interessante materie zoals Yin 3.3, Yin Authentiek en Chakra Intensive. Omdat ik nieuwsgierig blijf zullen dit niet de laatste modules zijn en zal ik in de toekomst nog vaker naar Bivag in Sneek afreizen.