Aarde-element

Volgens de Chinese leer van de vijf elementen is op dit moment is het seizoen waarin het ‘AARDE-ELEMENT’ actief is. 

Als we nu naar de natuur kijken dan zien we dat de uitbundigheid, dit jaar zelf heel erg Yang, aan het veranderen is. We oogsten na die prachtige lente en zomer de vruchten en zaden van bomen, struiken en planten. Je zou ook kunnen zeggen dat Moederaarde is begonnen met ‘loslaten’ richting herfst en winter. De lucht wordt vochtiger en koeler, de wind steekt weer op en de dagen worden korter. 

Om ons voedingspatroon aan te passen aan de nazomer en de overgang van het seizoen kiezen we voor milde verwarmende producten zoals zoete aardappel, pompoen en venkel.

Hieronder een recept van de Venkelsoep: 

Volgens de TCM versterkt en verwarmt venkel de maag, milt en nieren. Venkel wordt vaak geadviseerd bij spijsverteringsproblemen en voor gemakkelijke lactatie (het geven van borstvoeding).

Volgens de westerse diëtetiek bevat venkel kalium, calcium, diverse soorten vitamine B en vitamine C.

VENKELSOEP, 4 porties

1 ui

2 teentjes knoflook

2 venkelknollen, liefst biologisch, in blokjes

1 tl venkelzaad

¼ wortel klein gesneden

¼ stengel bleekselderij, klein gesneden

¼ bosje platte peterselie

Snufje paprikapoeder

Bereiding

Pof de ui en de knoflook in een voorverwarmde oven op 190ºC. Dit gaat het best als je aan de onderzijde een dun plakje afsnijdt, zodat ze stevig staan.Zo’n een half uurtje in de oven. Snij de ui en knoflook klein. 

Verwarm in een soeppan ghee of kokosolie, voeg de venkel en het zaad toe, de wortel en bleekselderij de knoflook en ui en een klein scheutje water. Laat het smoren mocht het aanbakken voeg dan water toe.

Voeg wat zout, paprikapoeder toe en extra water, ik doe het op gevoel, zo ongeveer een liter. 

Nadat het water kookt zet je de soep klein en laat je hem nog 20 minuten zachtjes borrelen. Gebruik de staafmixer en maak er een gladde soep van. 

ONTBIJT: Vervang je boterham eens door venkelsoep. Zo help je je maag en milt met de spijsvertering.

Eet smakelijk.…… ik ben benieuwd naar jullie bevindingen.